AC&CA Consulting Services

Cum ne protejăm angajații în cazul unui incendiu?

Angajat actionand butonul de alarma de incendiu, respectand regulile planului de urgenta

O cunoaștere temeinică a regulilor ce trebuie urmate poate duce la evitarea unor incidente grave.

O minimă instruire a angajaților poate duce la o gestionare corectă a situației. Realizarea unui plan de urgență gândit atent, care îi îndeamnă pe angajați la acțiuni concrete, este critic în astfel de situații unde viteza de reacție este esențială. Astfel, angajații vor ști exact ce trebuie să facă, ceea ce ajută la evitarea unor situații de panică. Deciziile clare, raționale vor ajuta pentru a îndeplini obiectivele principale ale unei situații în care ne confruntăm cu un incendiu: protejarea vieților omenești și limitarea pagubelor prin acțiuni rapide și hotărâte, acțiuni care pot face diferența dintre un incident minor și o tragedie.
Responsabil stingere incendiu care isi ia casca de protectie

Cine este responsabil pentru măsurile de prevenție și planul de urgență?

Aceste pregătiri trebuie planificate de către conducătorul sau administratorul instituției. El are următoarele obligații:

1. de a stabili modul în care se va efectua intervenția de stingere a incendiilor la locul de muncă;
2. de a desemna echipa care trebuie să acționeze în vederea diminuării pagubelor.

Totodată, el are obligativitatea formării unei echipe care să știe să utilizeze și să pună în funcțiune dispozitivele de stingere și limitare a răspândirii flăcărilor din dotare. Bineînțeles, ei nu sunt singurii care trebuie să știe ce să facă într-o situație de urgență.

Este crucial ca fiecare angajat să știe cum și când trebuie folosite mijloacele tehnice de stingere a incendiilor aflate la îndemâna lor (cum ar fi stingătoare sau hidranți).

Tot în avans trebuie desemnați și instruiți lucrătorii care vor realiza diverse operațiuni asupra instalației utilitare în cazul izbucnirii unui incendiu. Astfel, pregătiți și lucrând ca o echipă, angajații pot înăbuși situația din fașă.
Sudor in timp ce foloseste aparatul de sudura, cu respectarea planului de protectie impotriva incendiilor

Cum prevenim apariția unui incendiu?

Primul pas, esențial pentru orice companie, este de a alcătui un plan clar de protecție împotriva incendiilor și, mai ales, de a-i informa pe toți angajații de conținutul acestuia. Este un proces care trebuie început chiar din primele clipe de muncă în cadrul companiei, moment în care fiecare angajat trebuie să ia la cunoștință informațiile esențiale și procedurile pentru situații de urgență.
Inventarierea aparaturii de stingere a incendiilor

Ce trebuie să cunoască angajații pentru a preveni declanșarea unui incendiu?

Principala componentă în protecția împotriva incendiilor este prevenția. Aceasta se realizează prin luarea mai multor măsuri ce ajută la o mai bună înțelegere a mediului de lucru și a potențialelor pericole de acolo.

Pentru început trebuie inventariate materialele și dotările tehnologice care prezintă risc de incendiu, trebuie catalogate toate sursele posibile de aprindere, dar și alte elemente care pot genera o deflagrație.
Trebuie avută în vedere echiparea locației cu mijloacele tehnice de apărare împotriva incendiilor în conformitate cu documentația tehnică de proiectare. La finalul fiecărei zile lucrătoare, aceste spații trebuie verificate.

De asemenea, este necesară o revizie periodică a instalațiilor electrice. În plus, pe lângă monitorizarea constantă a încarcării electrice, este esențială supravegherea aparaturii. În cazul unor defecțiuni, aceste probleme trebuie inventariate sau, după caz, reparate și înlocuite de către persoane autorizate.

Un alt pas important este întocmirea unor instrucțiuni clare de protecție împotriva incendiilor. Aceste proceduri, personalizate pentru fiecare spațiu de lucru, trebuie comunicate angajaților și puse la vedere. Fiecare spațiu este diferit și, de aceea, este vitală o analiză obiectivă a situației din teren și a particularităților sale.

În același timp, planul de evacuare trebuie să fie foarte clar, cu instrucțiuni clare pentru a înlesni salvarea vieților omenești și evacuarea bunurilor cu ajutorul unor rute bine definite. Semnalizarea clară a pericolelor de incendiu cu ajutorul indicatoarelor sau a unor mijloace de atenționare este, de asemenea, esențială în procesul de prevenție.

Vrei să discutăm despre
cum te putem ajuta?

Patrate orange suprapuse Contactează-ne