AC&CA Consulting Services

Siguranța la locul de muncă: Protecția muncii la temperaturi ridicate

În mod general, se consideră că oamenii lucrează cel mai eficient la o temperatură cuprinsă între 16°C și 24°C, în funcție de natura activităților desfășurate. În lunile de vară, temperaturile depășesc 37°C, care este considerat pragul legal pentru temperaturile ridicate extreme. În aceste perioade, angajatorii trebuie să ia măsuri pentru protecția angajaților pe caniculă ca să faciliteze munca la temperaturi ridicate extreme. Când temperatura la locul de muncă crește prea mult, aceasta devine mai mult decât o problemă de confort sau de eficiență în muncă. Dacă temperatura depășește pragul de 37°C, aceasta poate reprezenta un pericol pentru sănătate și siguranță. La temperaturi ridicate extreme, oamenii pot resimți efectele sub formă de crampe, amețeli sau chiar leșin. Dacă și indicele de umiditate este crescut, corpul se încălzește mult mai repede decât se poate răcori. Lista de posibile consecințe ale muncii în astfel de condiții este lungă, însă concret este faptul că angajații nu mai pot presta munca la temperaturi ridicate așa cum trebuie și sunt în pericol de a suferi consecințe alarmante în timpul programului și de a dezvolta diferite afecțiuni pe termen lung.

Angajatorul trebuie să asigure protecția angajaților pe caniculă. El trebuie să creeze un mediu de lucru sigur, care să nu genereze riscuri pentru sănătatea muncitorilor. Are datoria să fie informat atunci când temperaturile au atins sau se prognozează să atingă valori extreme, adică de peste 37°C. Măsurile de bază pe care orice angajator trebuie să le aibă în vedere pentru protecția angajaților pe caniculă în perioada lunilor de vară sunt:
● Asigurarea ventilației la locul de muncă
● Reducerea intensității activităților fizice
● Alternarea efortului dinamic cu cel static
● Alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite
● Acces la apă, 2-4 litri/persoană/schimb
● Echipament individual pentru protecția muncii
● Posibilitatea de a face dușuri

Dacă nu se pot lua măsurile mai sus menționate, angajatorii trebuie să facă alte demersuri pentru a facilita munca la temperaturi ridicate, cum ar fi reducerea duratei zilei de muncă sau eșalonarea programului de muncă pe două perioade ale zilei de lucru - până la ora 11:00 și după ora 17:00. Este important ca atât angajatorul, cât și angajatul să cunoască aceste prevederi legale ce țin de protecția muncii la temperaturi ridicate pentru o desfășurare optimă a muncii în lunile toride de vară, când aproape fiecare zi vine cu temperaturi ridicate extreme.
În plus, angajatorul ar trebui să le ofere angajaților o instruire specifică despre potențialele riscuri și măsurile de protecție care trebuie luate în condiții de muncă la temperaturi ridicate. Asta include identificarea semnelor de epuizare termică și insolație, precum și acțiunile corespunzătoare de prim ajutor. Angajații au nevoie, de asemenea, de hidratare în timpul muncii în mod regulat și să ia pauze atunci când simt că se încălzesc prea mult. Angajatorul ar trebui să monitorizeze cu atenție condițiile de muncă la temperaturi ridicate extreme și să ajusteze măsurile de protecție în funcție de schimbările de temperatură și umiditate.

Angajatorii au responsabilitatea de a proteja sănătatea și securitatea angajaților lor în condiții de temperaturi ridicate extreme. Protecția angajaților pe caniculă necesită o abordare proactivă, care include monitorizarea condițiilor de muncă, implementarea măsurilor de protecție adecvate și asigurarea că angajații sunt bine informați și pregătiți pentru a lucra în astfel de condiții.
Dacă ești angajat și constați că angajatorul tău nu respectă protecția muncii la temperaturi ridicate, prezintă-i măsurile necesare prevăzute de lege și cere îmbunătățiri la locul de muncă în ceea ce privește condițiile de muncă la temperaturi ridicate extreme. Nu uita de hidratarea în timpul muncii, ascultă-ți corpul și nu-l epuiza, pentru că mai bine iei o pauză decât să nu mai poți da randament deloc din cauza consecințelor muncii la temperaturi ridicate extreme.

Discută cu un specialist despre siguranța la locul de muncă
Contactează-ne