AC&CA Consulting Services

Siguranța la locul de muncă: Accident de traseu spre și de la locul de muncă

Atunci când se stabilesc detaliile contractului individual de muncă și contractul urmează să fie semnat, fiecare angajat este obligat să parcurgă secțiunea de siguranță la locul de muncă. Printre celelalte proceduri, angajatul trebuie să definească traseul care va fi parcurs în mod regulat de la locul de reședință la sediul companiei. Această sarcină aparent simplă este, de fapt, o etapă crucială, deoarece are implicații semnificative în ceea ce privește bunăstarea angajatului.

Această cerință este o măsură de protecție concepută în interesul angajatului, în cazul unui accident de traseu. Prin documentarea traseului obișnuit de deplasare, angajatul stabilește o evidență a călătoriei zilnice efectuate în scopuri profesionale.

Motivul care stă la baza acestei cerințe se bazează pe posibilitatea producerii unui accident de traseu în timpul deplasării. Chiar dacă nu pare un lucru semnificativ, realitatea este că deseori se pot întâmpla accidente de trafic la locul de muncă, în special când ne așteptăm cel mai puțin. Traseul la muncă, în special în timpul orelor de vârf, prezintă riscuri pe care nu le percepem în viața de zi cu zi, de la incidente minore în trafic până la accidente de trafic mai grave. Anul trecut, din ianuarie până în decembrie, au avut loc peste 4.200 de accidente rutiere în România, adică minim 12 accidente pe zi.

În cazul în care un astfel de accident de traseu are loc, angajatul poate avea dreptul la beneficii ce țin de siguranța la locul de muncă ce altfel nu ar fi disponibile. Unul dintre cele mai importante dintre acestea este prevederea unui concediu medical plătit integral. Acest lucru asigură faptul că angajatul afectat de accidentul de muncă de traseu, în ciuda faptului că este temporar incapabil să contribuie la munca sa din cauza accidentului, nu suferă un regres financiar sub forma salariilor pierdute. Această măsură este concepută pentru a oferi o plasă de siguranță care permite individului să se recupereze după accidentul de muncă de traseu fără stres financiar suplimentar.

Care sunt cele mai bune măsuri de prevenție pe care le poți lua?

Este greu de spus, deoarece un accident de traseu se poate întâmpla oricând, indiferent dacă ești într-o mașină sau nu. Pentru a evita stresul de a conduce la ore de vârf, pentru a economisi, dar și pentru a ajuta planeta, mai bine folosești mijloacele de transport în comun. În București, probabil cea mai sigură metodă de transport este cu metroul. Astfel, eviți riscul unui accident de trafic, deoarece sunt șanse mult mai mici să se întâmple ceva la metrou.

În concluzie, completarea traseului de la domiciliu la birou în momentul semnării contractului de muncă poate părea o simplă formalitate, dar este, de fapt, o garanție de siguranță la locul de muncă pentru tine ca angajat. Aceasta contribuie la consolidarea măsurilor de protecție în vigoare, asigurând că, în cazul nefericit al unui accident de traseu pe traseul declarat, angajatul are garanția anumitor drepturi, inclusiv opțiunea unui concediu medical plătit integral în perioada de recuperare de după accidentul de muncă de traseu.

Citește despre serviciile noastre de implementare și menținere a sistemului de management SSM.
Află mai multe